A- A A+
INGIN MEMBERI MAKLUMBALAS KEPADA KAMI? KLIK DISINI

Darah orang mati di bunuh

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Soalan :

Apakah hukum mengenai darah orang mati dibunuh?

Jawapan:

Mengenai masalah ini diminta sidang pendengar sekalian berhati-hati supaya tidak berlaku kekeliruan, pertanyaan ini saya juga tidak dapat memberi jawapannya, kerana saya merasa pertanyaan ini ialah mengenai kisah darah orang yang dibunuh, adakah memberi kesan buruk atau tidak, mengenai kisah sesuatu perkara tidak termasuk dari perkara-perkara kepercayaan kerana kisah sesuatu perkara atau benda itu boleh diketahui sama ada benar atau tidak dengan jalan dicuba, apabila dicuba dan didapati sah ada kesannya maka perkara itu jadi benar, walaupun kita tidak percaya ia berlaku juga, dan juga didapati tidak sah ada kesannya maka perkara itu merupakan bohong semata-mata dan kepercayaan perkara yang bohong itu adalah dilarang oleh agama.

            Hanya yang dapat saya katakan di sini ialah jika sungguh darah orang yang mati dibunuh dan sebagainya itu ada kesannya maka mengikut kepercayaan Islam bahawa kesan itu adalah dari kekuasaan Tuhan mengikut peraturannya, yang berjalan kuatkuasanya pada benda-benda makhluknya di alam ini.

PENSIJILAN

PENSIJILAN
mpc2.jpg

Jabatan Mufti Negeri Kelantan tidak bertanggung jawab atas segala kerugian/kerosakan yang disebabkan oleh data yang diperolehi dari laman portal ini.

Paparan terbaik dengan resolusi 1280 x 800

Hakcipta © 2010 - 2021 Pejabat Mufti Negeri Kelantan
Paparan terbaik dengan IE 7.0, Google Chrome 10.0, Safari 4.0, Opera 10.0 atau Mozilla Firefox 3.0 dengan resolusi 1280 x 800
Jabatan Mufti Negeri Kelantan, Kompleks Islam Darulnaim, Jalan Sultan Yahya Petra, 15200 Kota Bharu Kelantan. Tel : 09 7482023 Faks : 09 7478170 Email : jabmufti@kelantan.gov.my
Kemaskini Terakhir :

Search