A- A A+
INGIN MEMBERI MAKLUMBALAS KEPADA KAMI? KLIK DISINI

Merobohkan masjid

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Soalan :

Adakah boleh ,merombak masjid atau surau yang diwakafkan?

Jawapan:

Masjid dan surau yang terdiri daripada perkakas-perkakas yang di wakafkan tidak boleh dirombak walaupun yang telah berlaku kerosakan atau kekosongan kecuali sekiranya ditakuti rosak atau musnah perkakasan-perkakasan itu.

            Kemudian perkakas-perkakas itu seboleh-bolehnya hendaklah dibuat bangunan masjid atau surau juga di mana-mana tempat yang difikir patut oleh pihak berkuasa agama, perkakas-perkakas itu tidak boleh dibuat bangunan yang lain dari jenis masjid atau surau, dikecualikan setelah tidak ada jalan untuk membuat bangunan msjid atau surau, maka barulah boleh dibuat bangunan lain daripada jenis masjid atau surau. Diminta perhatian: saudara penanya dikehendaki berhubung dengan pihak Majlis Agama Islam bagi mendapat apa-apa arahan, sekiranya perkara ini hendak dijalankan.

PENSIJILAN

PENSIJILAN
mpc2.jpg

Jabatan Mufti Negeri Kelantan tidak bertanggung jawab atas segala kerugian/kerosakan yang disebabkan oleh data yang diperolehi dari laman portal ini.

Paparan terbaik dengan resolusi 1280 x 800

Hakcipta © 2010 - 2021 Pejabat Mufti Negeri Kelantan
Paparan terbaik dengan IE 7.0, Google Chrome 10.0, Safari 4.0, Opera 10.0 atau Mozilla Firefox 3.0 dengan resolusi 1280 x 800
Jabatan Mufti Negeri Kelantan, Kompleks Islam Darulnaim, Jalan Sultan Yahya Petra, 15200 Kota Bharu Kelantan. Tel : 09 7482023 Faks : 09 7478170 Email : jabmufti@kelantan.gov.my
Kemaskini Terakhir :

Search