A- A A+
INGIN MEMBERI MAKLUMBALAS KEPADA KAMI? KLIK DISINI

Teater pada pandangan Islam

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Soalan  :

Memohon pendapat berkenaan teater pada pandangan Islam. Persatuan mahasiswa Universiti kebangsaan Malaysia (PMUKM) akan menganjurkan satu program yang julung kali diadakan iaitu perhimpunan, mahasiswa asia tenggara alaf baru (PERMAT 2000) yang akan diadakan pada 7 hingga 10 Ogos 2000.

Sempena PERMAT 2000 pihak kami dijangka akan mengadakan suatu program teater yang mengisahkan lagenda masyarakat melayu di majlis perasmian penutup PERMAT 2000 bertempat di Dewan Canselor Tun Abdul Razak University Kebangsaan Malaysia.

Sehubungan dengan itu, kami mengharapkan pendapat dan pandangan dari Dato’ berkenaan program teater ini secara huraian yang terperinci berpandukan dalil-dalil dari al-Quran, as-Sunnah dan Ijmak Ulama’ mu’tabar agar ia selaras dengan ajaran Islam.

 

Jawapan:

Peruntukan undang-undang pentadbiran Negeri Kelantan kepada pejabat Mufti Negeri Kelantan hanya terpakai setakat dalam negeri ini sahaja. Maka di luar bidangkuasa pejabat ini untuk memberi jawapan kepada persoalan yang dibangkitkan. Lebih tepat persoalan itu ditujukan kepada pejabat mufti negeri di mana tuan berada, sebagai seorang yang bermukim atau pemastautin.

Soalan yang dikemukan itu nampaknya begitu umum mengenai teater. Sekadar irsyad sahaja boleh disebut secara umum juga bahawa persembahan teater itu tidak ada apa-apa halangan jika dapat memenuhi kehendak aqidah, syariah dan akhlak Islam. Antara lain;

1)     Lakonan, dialog, pengucapan/bacaan dan perbuatan-perbuatan yang lain yang tidak ada unsur-unsur syirik, kufur atau lucah.

2)     Tidak terdapat lakonan atau upacara keagamaan atau unsur-unsur peribadatan agama yang kufur.

3)     Tidak terdapat unsur-unsur khurafat seperti pemujaan, roh, semangat, hantu, syaitan,  jin atau keramat

4)     Tidak mengandungi unsur-unsur penghinaan, celaan, cacian, fitnah, perkelahian, perbalahan yang boleh memecah belahkan perpaduan umat Islam

5)     Tidak melekakan dari melaksanakan tanggungjawab terhadap Allah, suruhan agama diri sendiri, keluarga dan masyarakat

6)     Tidak dilakukan oleh lelaki bersama perempuan, bercampur aduk tanpa batasan atau dilakukan oleh wanita yang mendedahkan aurat atau terdapat watak lelaki menyerupai wanita atau sebaliknya.

Mana-mana persembahan yang bercanggah dengan mana-mana garis panduan tersebut sudah tentu persembahan itu berlawanan dengan kehendak syara’.

Sekadar itu yang dapat diberikan. Walaubagaimana pun yang muktamad adalah pandangan yang dikeluarkan oleh pejabat mufti negeri dimana tuan berada.

PENSIJILAN

PENSIJILAN
mpc2.jpg

Jabatan Mufti Negeri Kelantan tidak bertanggung jawab atas segala kerugian/kerosakan yang disebabkan oleh data yang diperolehi dari laman portal ini.

Paparan terbaik dengan resolusi 1280 x 800

Hakcipta © 2010 - 2021 Pejabat Mufti Negeri Kelantan
Paparan terbaik dengan IE 7.0, Google Chrome 10.0, Safari 4.0, Opera 10.0 atau Mozilla Firefox 3.0 dengan resolusi 1280 x 800
Jabatan Mufti Negeri Kelantan, Kompleks Islam Darulnaim, Jalan Sultan Yahya Petra, 15200 Kota Bharu Kelantan. Tel : 09 7482023 Faks : 09 7478170 Email : jabmufti@kelantan.gov.my
Kemaskini Terakhir :

Search