Planet-planet yang bergerak mengelilingi matahari

APAKAH ITU SISTEM SURIA  ? 

Sistem suria merupakan salah satu sistem yang terdapat di dalam galaksi bima sakti yang terdiri daripada berbilion bintang, lapan planet, meteor, asteroid dan komet yang mengelilingi matahari mengikut orbit yang berbeza pada satah yang rata. Matahari merupakan salah satu keluarga sistem suria yang paling besar dari segi saiz dan jisimnya. Oleh itu, matahari mampu menarik jasad-jasad yang beredar mengelilinginya kerana kuasa graviti yang besar. Keseluruhan jumlah jisim yang  ada dalam keluarga sistem suria ialah 99.9% hasil daripada sumbangan matahari. Kesemua planet yang mengorbit matahari menerima sumber haba dan cahaya yang boleh hidup disebabkan suhu yang terlalu sejuk. 

 

BAGAIMANA SISTEM SURIA TERBENTUK ? 

Lebih kurang 4.5 bilion tahun yang lalu, sistem suria telah terbentuk. Ia terbentuk daripada gas-gas terutamanya hidrogen dan debu-debu yang mengandungi partikel-partikel daripada unsur-unsur yang lebih berat seperti karbon, silikat, besi dan lain-lain daripada hasil letusan Supernova atau dari nebula planet. Debu-debu dan membentuk Sistem Suria dipanggil "Nebulosa Suria". Debu-debu dan gas-gas tersangat banyak jumlahnya bertebaran di angkasa luas. 

Pembentukan Sistem Suria bermula apabila gas-gas dan debu-debu ini mula berkumpul sesamanya. Tiada sesiapa pun  yang mengetahui penyebabnya dengan tepat, tetapi ia dipercayai akibat daripada laluan sebuah bintang berhampiran  dengan nebula. Apabila nebula sudah berkumpul, ia akan menarik gas-gas dan debu-debu yang lain untuk ke arah pusatnya akibat  daripada daya tarikan graviti antara mereka. Pertambahan pemgumpulan debu-debu dan gas-gas akan menjadi bebola gas yang makin besar, mampat, padat dan panas. Akibatnya bermulalah putaran, maka bertambahlah lagi tarikan debu-debu dan gas-gas yang tertarik ke arahnya.  Sebaik sahaja putaran makin kuat, maka daya centrifugal pada satah khatulistiwa bebola gas tadi akan bertambah dan ia akan mengurangkan tarikan debu-debu dan gas-gas jatuh atau runtuh ke arah pusatnya.  Akibatnya debu-debu dan gas-gas yang berada disekitarnya akan menjadi leper dan rata pada satah khatulistiwa bebola gas tadi.

Pada pusat pula tekanan yang kuat dan dengan ketumpatan yang tinggi menyebab pelanggaran gas-gas dan molekul di dalamnya akan bertambah dan ini akan menghasilkan kepanasan yang luar biasa. Pada ketika ini ia dikenali Protosun atau Proto Matahari. Dengan bertambahnya jisim pada Proto Matahari tadi maka proses pelakuran mula terjadi pada pusatnya dengan mengeluarkan tenaga cahaya, haba dan pelbagai julat tenaga tinggi yang cukup besar, maka lahirlah Matahari. Pada ketika ini Matahari sedang menjalani "Jujukan Utama".

Manakala debu-debu dan gas-gas pada bahagian piring luar pada satah khatulistiwa yang ikut berpusing akan bergabung  membentuk bebola-bebola yang besar menjadi planet-planet pelbagai saiz. Planet-planet terbentuk dengan proses yang dikenali sebagai "akresi". Oleh itu planet-planet yang berada berdekatan dengan Matahari seperti Utarid, Zuhrah, Bumi dan Marikh mengandungi bahan-bahan yang tahan kepanasan yang tinggi seperti silikat dan besi.

Manakala planet-planet jauh dari Marikh seperti Musytari, Zuhal, Uranus dan Neptun mengandungi bahan-bahan yang mudah meruwap seperti gas metana, hidrogen helium. Kesemua planet ini jauh lebih besar dari planet-planet yang berada berdekatan dengan Matahari.

Satu lagi peristiwa berlaku apabila tindakan pelakuaran nuklear pada pusat matahari ialah terjadinya angin suria. Adanya angin  suria ini akan menolak sebahagian debu-debu dan gas-gas atau serpihan-serpihan yang gagal membentuk planet-planet keluar jauh ke angkasa. Sebahagian membentuk jalur asteroid manakala yang lain membentuk objek-objek jalur Kuiper dan Lingkaran Oort. Ada juga objek-objek serpihan ini ditangkap oleh planet-planet untuk menjadi satelitnya. Kesemua mereka tetap beredar mengelilingi Matahari dan sentiasa saling tarik menarik dengan Matahari. Beginilah secara ringkas bagaimana Sistem Suria terbentuk.

 

 

 

RUJUKAN :

 

  • Mahamarowi Omar;  Astronomi Dan Astrofotografi. Mashi Publication Sdn.Bhd Selangor; 2017

 

 

 

 

 

 

Publish modules to the "offcanvs" position.