PENDAHULUAN

Jabatan Mufti Negeri Kelantan telah mendapat peruntukan daripada Pejabat Menteri Besar Kelantan bagi mengadakan Kajian Cerapan Gerhana Matahari Annular (Cincin) di Kota Batam, Kepulauan Riau, Indonesia selama 6 hari bermula 22 Disember hingga 27 Disember 2019. Jabatan Mufti Negeri Kelantan telah menghantar 4 orang wakil iaitu dengan diketuai Mufti Kerajaan Negeri Kelantan, Sahibus Samahah Dato' Haji Mohamad Shukri bin Mohamad,  Pegawai Falak, Ustaz Wan Muhammad Ezani bin Wan Abdullah, Pembantu Hal Ehwal Islam, Ustaz Hasbullah bin Ibrahim dan Ustaz Muhammad Aqeel Din bin Razman. Ini adalah kali ketiga jabatan ini menghantar perwakilan bagi menyertai rombongan ke luar negara khususnya dalam aktiviti cerapan gerhana matahari selepas di Queensland, Australia dan juga di Palembang,Indonesia. Pelbagai aktiviti dan kajian dirangka bersama-sama peserta rombongan dari jabatan-jabatan mufti dan agensi lain seperti Jabatan Mufti Negeri Sembilan, Jabatan Mufti Pahang, Jabatan Mufti Pulau Pinang, Jabatan Mufti Selangor dan Universiti Malaya bagi memaksimumkan pengumpulan data-data yang berkaitan dengan peristiwa gerhana matahari cincin yang terakhir pada tahun 2019.

 

RUMUSAN KAJIAN 

  1. Kajian Data Gerhana Matahari Annular (cincin) di Pulau Batam,Indonesia telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya. Pengalaman dan hasil hasil kajian telah dikongsikan dengan masyarakat umum melalui FB Live yang telah mnecapai jumlah penonton seramai 83,000 ribu orang penonton khususnya kepada peminat-peminat ilmu falak dan amatur Astronomi di seluruh negara.

 

  1. Fenomena ini memberi peluang kepada penggiat ilmu Falak dan Astronomi untuk membuat kajian lanjut berhubung ketepatan data–data pergerakan matahari dan bulan khusunya bagi pembentukan taqwim solat dan kenampakan hilal untuk pembentukan taqwim hijri.

 

  1. Hasil kajian mendapati kiraan falak yang dilakukan untuk fasa-fasa gerhana adalah tepat dengan hasil cerapan. Ketepatan ini boleh dilihat melalui trek laluan atau kawasan-kawasan yang mengalami fenomena gerhana matahari Anular ini, masa dan tempoh waktu gerhana serta saiz gerhana yang berlaku.

 

  1. Kurangnya kepakaran dalam kalangan ahli /amatur falak Malaysia dalam pembangunan dan kajian saintifik (R&D) dalam bidang Astronomi dan falak syarie.

 

  1. Hasil kajian gerhana ini akan dikongsikan melalui sesi taklimat falak dan akan dipaparkan kedalam laman web Jabatan Mufti Negeri Kelantan juga akan diterbitkan melalui penerbitan buku edisi khas Risalah Falak Jabatan Mufti untuk diedarkan kepada peminat-peminat ilmu falak dan juga masyarakat.

 

  1. Cerapan menggunakan peralatan Astronomi memerlukan kepada pasukan (Team Work) yang mantap dalam pelbagai aspek khususnya kemahiran dan penggunaan peralatan terkini.

 

  1. Program ini dapat merealisasikan dua aspek hukum fiqh dan sains disamping membawa pengalaman dan manfaat keilmuan khususnya kepada kakitangan Jabatan Mufti dan masyarakat Kelantan amnya.

 

KESIMPULAN

Pengalaman Cerapan Gerhana Matahari Annular di Kota Batam, Kepulauan Riau, Indonesia ini dapat memberikan manfaat dan makna yang begitu bernilai (Value Added). Hal Ini tidak mungkin dapat dilupakan, malah dapat mengukir sejarah kepada peserta rombongan. Antaranya ialah rakaman foto gerhana matahari annular (cincin) yang dapat dijadikan sebagai catatan saintifik. Informasi ini juga merupakan satu sumbangan kepada jabatan, khususnya sebagai sumber rujukan bahan dokumentasi kepada Unit Falak dan Sumber Maklumat Jabatan Mufti Negeri Kelantan. Lawatan kerja atau kajian pencerapan gerhana matahari cincin ini juga memperlihatkan keagungan dan kekuasaaan Allah ta'ala yang menjadikan alam semesta dan segala objek samawi sebagai satu ciptaan yang tiada bandingannya serta memberi kesedaran kepada kita betapa kerdil dan lemahnya kita sebagai hamba Allah swt. Kajian pencerapan gerhana matahari cincin ini juga merupakan interaksi dan hubungan dengan negara luar dan dicadang agar diteruskan pada masa-masa akan datang sebagai satu kajian yang berterusan dan sebagai satu langkah memperkembangkan lagi ilmu falak dalam kalangan masyarakat.

Publish modules to the "offcanvs" position.