A- A A+
INGIN MEMBERI MAKLUMBALAS KEPADA KAMI? KLIK DISINI

Sukan tomoi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Soalan :

Pohon pandangan mengenai sukan tomoi.

Jawapan:

Bagi menjelaskan persoalan yang dikemukan, saya kemukakan jawapannya adalah seperti berikut;-

Pada dasarnya, bersukan itu menjadi salah satu tuntutan dalam ajaran Islam. Sukan diperlukan untuk menjaga kesihatan terutamanya fizikal dan mental. Selain dari itu, bersukan seperti silat adalah untuk mempertahankan diri juga dituntut oleh Islam.

Apa yang menjadi persoalan secara khusus ialah mengenai sukan tomoi. Sukan ini dapat dinyatakan seperti berikut;-

a)    Sukan tomoi yang dipelajari dan diamalkan bagi tujuan menjaga kesihatan tubuh badan, akal fikiran dan sebagai alat menjaga, mengawal diri yang tidak membawa kepada kemudaratan dengan mematuhi akhlak dan syariat Islam adalah harus.

b)    Sukan tomoi yang dipelajari dan diamalkan bercanggah dengan syariat dan akhlak Islam seperti menyertai pertandingan yang melibatkan perjudian, pertaruhan yang membawa kemudaratan tubuh badan, akal fikiran yang boleh membawa kepada perkelahian, permusuhan, dendam, sombong, angkuh, takbur dan seumpamanya adalah haram.

PENSIJILAN

PENSIJILAN
mpc2.jpg

Jabatan Mufti Negeri Kelantan tidak bertanggung jawab atas segala kerugian/kerosakan yang disebabkan oleh data yang diperolehi dari laman portal ini.

Paparan terbaik dengan resolusi 1280 x 800

Hakcipta © 2010 - 2021 Pejabat Mufti Negeri Kelantan
Paparan terbaik dengan IE 7.0, Google Chrome 10.0, Safari 4.0, Opera 10.0 atau Mozilla Firefox 3.0 dengan resolusi 1280 x 800
Jabatan Mufti Negeri Kelantan, Kompleks Islam Darulnaim, Jalan Sultan Yahya Petra, 15200 Kota Bharu Kelantan. Tel : 09 7482023 Faks : 09 7478170 Email : jabmufti@kelantan.gov.my
Kemaskini Terakhir :

Search